Muzieklessen

Keuze van een instrument

De keuze van een instrument wordt in overleg met ons bepaald. We houden uiteraard rekening met je voorkeur, maar we geven je advies op basis van de vorming van je gebit, de lengte van je vingers en je leeftijd. Het kan zijn dat door bepaalde fysieke kenmerken het bespelen van een bepaald instrument voor jou erg moeilijk is. Ook zijn in het orkest voor het ene instrument meer muzikanten nodig dan voor het andere, want één trompet produceert bijvoorbeeld evenveel geluid als vier klarinetten. Vandaar dat er een wachtlijst kan zijn voor een bepaald instrument. In het orkest heb je keuze uit allerlei blaasinstrumenten en slagwerk. Voordat je de keuze maakt kun je vrijblijvend een proefles nemen om het instrument uit te proberen.

Muzieklessen bij Kaliber Kunstenschool

Muziekvereniging Unisson biedt de mogelijkheid tot het volgen van lessen op verschillende instrumenten. Instrumenten in het harmonieorkest:

  • Dwarsfluit *
  • Klarinet *
  • Saxofoon*
  • Hobo*
  • Fagot
  • Trompet*
  • Hoorn
  • Bas
  • Bariton
  • Trombone
  • Slagwerk, percussie (drums, pauken en melodisch slagwerk)*

De muzieklessen voor instrumenten in het harmonieorkest worden gegeven door docenten van Kaliber Kunstenschool. Voor instrumenten aangegeven met een * geldt dat er op dit moment les wordt gegeven in Boekelo. Voor de overige instrumenten worden de lessen gegeven in het Muziekkwartier. Wij zullen altijd ons best doen om de muziekles zo snel mogelijk naar Boekelo te halen. 

De muziekopleiding heeft het doel om leerlingen op te leiden tot het behalen van HAFABRA diploma A/B/C/D. Leerlingen die beginnen krijgen 20 minuten per week les. Wanneer de leerling het B-diploma heeft gehaald wordt de les vaak uitgebreid naar 30 minuten. In het begin zal de leerling dagelijks ongeveer 10 minuten moeten studeren in huis. Dit zal op termijn worden uitgebreid naar een thuisstudietijd van 30 minuten per dag. Bij het lespakket zit inbegrepen deelname aan het theorie-examen en/of praktijkexamen in overleg met je docent, theorielessen en een theorieboek. Praktijkboeken dienen zelf te worden aangeschaft, omdat de lesmethode die wordt gebruikt per leerling kan verschillen. Daarnaast worden leerlingen opgeleid om te musiceren in het harmonieorkest.

Doorstroom

Opstaporkest
Na ongeveer één jaar les aan de muziekschool wordt van de leerling verwacht dat hij/zij mee gaat spelen in het opstaporkest op dinsdagavond. De exacte startdatum in het leerlingenorkest wordt bepaald door de vakdocent. Naast de repetities, treedt het opstaporkest minimaal twee keer per jaar op.

Harmonieorkest
Bij het behalen van het HaFaBra A-diploma aan de muziekschool wordt in overleg met de docent en dirigent bepaald of de leerling kan doorstromen naar het harmonie orkest. Gemiddeld doet een leerling hier 3 jaar over, afhankelijk van het instrument. De dirigent kan in sommige gevallen verzoeken om een auditie, om leerlingen eerder of later toe te laten treden tot het orkest. Van de leerling wordt verwacht dat hij/zij minimaal één jaar na toetreding tot het groot orkest door blijft spelen in het opstaporkest. Dit om de continuïteit van het opstaporkest te waarborgen. De leerling wordt aangeraden om na zijn A-diploma zijn opleiding voort te zetten om alle aspecten en de beheersing van zijn instrument onder de knie te krijgen. Het kan voorkomen dat bepaalde secties in het orkest 'vol' zijn. Doorstroom naar dit instrument is op dat moment niet mogelijk.

Docenten

Muziekvereniging Unisson werkt met geschoolde docenten van Kaliber Kunstenschool. Kijk op de website van de Kaliber Kunstenschool voor meer informatie over de docenten. Wanneer er meer dan één docent is voor een bepaald instrument vraag dan na bij de vereniging welke docent les geeft bij onze vereniging.