Geschiedenis
In 1895 is muziekvereniging Unisson opgericht. De naam betekent eendracht en eenheid. Er waren een aantal heren die samen een ensemble oprichtten, deze bestond uit een aantal strijkinstrumenten, aangevuld met blaasinstrumenten. In 1910 gaat Unisson als harmonie orkest voor het eerst op pad. Ze treden op in Sneek, tijdens een concours en behalen hiermee de eerste prijs. In 1928 overtreft MV Unisson zich door op een concours in Winterswijk er met alle eerste prijzen vandoor te gaan.
In 1945 bestaat muziekvereniging Unisson 50 jaar. Dit wordt niet gevierd in verband met de bevrijding. In 1951 presenteert MV Unisson zich voor het eerst in uniformen. De uniformen waren tweedehands politie uniformen. Hier was hard voor gespaard. Unisson werd in 1960 uitgebreid met een drumband. Voor trommen was er in deze tijd geen geld, daarvoor gingen ze naar de Boekelosche Stoombleekerij. Hier kregen ze zeeptonnen, met deze tonnen gingen ze naar de werkplaats van Stokkers. In de werkplaats werden er banden aangemaakt en werd de naam Unisson er op gezet.
In 1963 was het dieptepunt van de vereniging. Financieel zaten ze compleet aan de grond, een dirigent kon niet meer betaald worden. Daarnaast waren nieuwe leden ook meer dan welkom. Meester Schierbeek vond niet dat de vereniging kon stoppen en belegde op zondagmorgen een vergadering. De opkomst was laag, er verscheen tijdens de vergadering slechts één niet muzikant, dit was een journalist van het dagblad Tubantia. Toch is hier besloten om door te gaan.
In 1964 waren de aangeschafte uniformen uit 1951 versleten. Unisson stond in hun hemd. Tijdens de taptoe in dat jaar in Enschede liep het korps daarom in een grijze broek met daarop een witte blouse. In 1969 werd voor het eerst papier, lompen en oud ijzer opgehaald, dit leverde direct een mooi bedrag op. Dit was een van de vele acties die er voor gezorgd heeft dat Unisson er financieel weer bovenop kwam. Dankzij al deze acties was het mogelijk om in 1966 nieuwe uniformen te tonen. Ook werden er in dit jaar nieuwe instrumenten aangeschaft. Met deze aanschaf stapte Unisson als één van de laatste muziekverenigingen in Nederland over op de zogenaamde lage stemming instrumenten. Het ledenaantal steeg in deze tijd binnen drie jaar van dertig naar een kleine zeventig leden!
In 1970 trok Unisson de grens over. Unisson begon met een aantal optredens in Duitsland waaronder Lübecke, Greven en Ottenstein. Het werden over en weer verschillende uitwisselingsconcerten gegeven.
In 1984 doet MV Unisson mee aan een competitie die georganiseerd wordt door Radio Oost. De opnamen worden gemaakt in de showroom van garage Hulscher. Unisson wordt hier zesde. In dit zelfde jaar wordt een TV-opname gemaakt voor de herkenningsmelodie van het programma ‘De Konsumentenman’, dit wordt in maart 1985 uitgezonden.
In 1995 bestaat MV Unisson 100 jaar. Door vele acties zoals de grote clubactie, parkeren tijdens oude voertuigendag, toiletten schoonmaken tijdens de Batavierenrace, afval prikken tijdens de Military, garderobewacht, bardiensten, bingo’s en kalenderverkoop wordt het 100 jarig bestaan uitgebreid gevierd en worden er nieuwe uniformen aageschaft.
- Carnavalsoptocht
- Palmpaasoptocht
- Eieren zoeken
- Koninginnedag
- Viering 5 mei (eens per 5 jaar)
- Sinterklaas intocht
- Kerst- samenzang
- Schaftlokaal van de N.V. Boekelosche Stoombleekerij
- Café ter Borg
- Serre van café ’t Hulscher
- Dorpshuis ’t Hulscher
- Nederlands Hervormde kerk
Begin 2015 zijn wij verhuisd naar onze nieuwe repetitieruimte in accomodatie De Zweede aan de Boekelosestraat 275 te Boekelo.
In 2020 bestond onze vereniging 125 jaar! Helaas hebben wij dit niet kunnen vieren door Corona.
Onze vereniging bestaat voor en door onze leden. Vele leden zijn naast het muziek maken ook actief in het ondersteunen van andere zaken die binnen de vereniging geregeld moeten worden, zij het als bestuurslid, organiseren van activiteiten, oud papier ophalen etc. Binnen onze vereniging zijn een aantal leden geweest die zo veel voor de vereniging hebben gedaan dat zij zijn benoemd tot erelid. Erelid van onze vereniging waren de heren B.F. Pasman, G.H. Bleumink en G.W. Stokkers. Zij zijn helaas overleden, maar wij zullen altijd dankbaar zijn voor alle inzet. Daarnaast zijn er ook een aantal leden die het bijzondere predicaat lid van verdienste hebben ontvangen. Ook deze leden dragen in het bijzonder bij (of hebben bijgedragen) aan het wel en wee binnen de vereniging. Op dit moment zijn de volgende mensen lid van verdienste: Coen Nijkamp, Henk Bouman, Hans Mandemaker en Freddy Dinkla. We zijn erg trots dat wij binnen onze vereniging een aantal zeer actieve leden hebben, daar dit tegenwoordig niet meer een vanzelfsprekendheid is.
Dhr. Pasman Dhr. Stokkers Dhr. Bleumink